Spesialietmerket til Jærsk Havsletteost

Ystepikene fikk innvilget spesialitetsmerket i løpet av høsten 2022 og ble invitert til Grüene Woche for å få merket tildelt under åpningen av den norske standen. Grüene Woche er en stor internasjonal mat og landbruksmesse i Berlin. Norge er representert på en samlet stand, organisert av Innovasjon Norge. I år var det blant annet fokus på norsk ost. Utdelingen av Spesialitetsmerket ble ledet av sjefen for Stiftelsen Norsk Mat, Nina Sundkvist.
Det synlige beviset ble delt ut av mat og landbruksminister Sandra Borch. Hun nevnte i sine forord at dette er et merke som henger høyt og som skal være en veiviser til de aller beste lokale matprodusentene vi har. Hun syns det var stas å få dele ut merkene, og er selv veldig opptatt av å løfte frem norsk mat og drikke. Hun brukte flere anledninger under Grüne Woche til å oppfordre til mer bruk av norske mat og drikkeprodukter også i det offentlige, som skoler og barnehager. Dette heier vi på!

På med bunaden

Ystepikene var representert med Siri, Jon, Gøril og Ingfrid, vi hadde på oss bunader for anledningen. Siri og Jon mottok prisen og Ingfrid og Gøril tok bilder. Etter at spesialitetsmerket var delt ut var det mange som ville gratulere oss og God Morgen Norge som var på plass for å sende live fra standen tok kontakt. Siri fortalte om Jærsk Havsletteost og Spesialietsmerket på direkten. Har man tv2 play får man sett hele sendingen for den dagen under God Morgen Norge sitt arkiv. Se klippet av Ystemor her.

Stemningsost

Jærsk Havsletteost er stemningsosten vår. Den skal varmes i ovnen til den smelter og serveres gjerne sammen med godt brød, saltbakte småpoteter eller kjeks. Osten som er tilsatt melkesopp og kvitmuggkultur, blir vaska under modning og deretter rulla i håndsanka tare fra Mong. Taren er med på å gi den sin særegne smak. Den modnes så videre før den blir pakka i tre-eske. Taren er det jentene i Fiskby-K som sanker og tørker før vi får den.

Vi er stolte!

For å få spesialitetsmerket må produktet vurderes av en uavhengig fagjury med høy matkompetanse som skal godkjenne produktet. Les mer om juryen her. På norsk mat sine sider er det en oversikt over alle produktene som bærer spesialitetsmerket, her står det om Jærsk Havsletteost. For oss er det en ære at osten vår nå får bære dette kvalitetsstempelet, vi er veldig stolte av å ha fått til en ost som Jærsk Havsletteost. Turen til Berlin og utdelingen av Spesialitetsmerket har gitt oss motivasjon og inspirasjon til videre prosjekter. Takk til Innovasjon Norge som tok oss med til Berlin og som har vartet oss opp hele turen!