Om Ystepikene
Under en storslått himmel, ved grønne marker på Jæren, driver Ystepikene sitt eget ysteri på Varhaug. Gården har vært i familiens eie i 100 år, og her lager vi knallgode oster ysta på egenprodusert melk.
Ystepikene er dannet med utspring familiegarden
som drives av Jon og Siri.
Ystepikene er Siri og døtrene med god hjelp av flere ansatte. Målet vårt er å lage oster som er lette å like samtidig som vi håper å kunne friste med noen spennende smaker. I det døgnåpne gardsutsalget har vi også spennende varer fra mange andre lokale aktører.
Vi liker å få besøk på gården. I ysteriet har vi vindu fra gårdsutsalget slik at gjestene kan få et innblikk i ysteprosessen. I butikken selger vi egenprodusert ost, kjøtt, egg og potet. I tillegg har vi produkt fra en rekke andre spennende aktører. Her er lokalmat for enhver smak.
Terrassen utenfor butikken og ysteriet er som en orkesterplass til utsikt over Jærhavet og den åpne himmelen. Her kan du sitte ned og nyte utsikten. Ha gjerne med egen niste eller kjøp et av våre ostesmakefat sammen med drikkeklare kalde drikker eller en kopp kaffe.
Velkommen til gards!
Historien bak Ystepikene
Jeg, Siri, har vært bonde siden 2002. Før det var jeg salgs og markedskonsulent. Gården er Jon sin slektsgård, og jeg hadde ingen erfaring med gårdsdrift. En tålmodig mann og en god dose forelskelse har bidratt til at vi har trivdes godt å drive gard sammen i så mange år.
I denne perioden har vi aldri vurdert foredling av melk, så det skulle en «husmortur» til for å endre på det.
Jeg ble invitert med til Julebyen i Egersund av tre hyggelige damer fra Time. Alle fra gard, og vi følte vi skulket litt midt på dagen i julestria. Litt likør i veska og alt var bare velstand.
Ved første standen vi kom til var det en mann som delte ut smaksprøver på en fetatypeost som han hadde laget selv. Festost fra Haugalandet. Den var kjempegod og jeg som har savnet en Norsk variant av denne typen ble veldig nysgjerrig på hvordan sånn ost lages, om det var kumelk og om det var egen melk osv. Jeg husker jeg tenkte, det kunne kanskje vi også gjort?
Denne tanken gikk ikke vekk, og jeg begynte å google oppskrifter. Her fikk jeg treff på et kurs på Jevnaker. Lizas Småbruk hadde Ysting på kjøkkenet kurs. Mine to voksne døtre ville gjerne være med, så vi tok en «mor og barn» helg. Veldig inspirerende helg, og vi var enda mer gira når vi reiste hjem.
Kommentaren Jon hadde når vi kom hjem har dannet grunnlaget for navnet vårt. «Er det ostepikene som kommer?» Dette traff oss godt, og i ettertid har vi valgt et mer aktivt navn som også viser at vi yster osten.
Etter dette, har det gått slag i slag. Innovasjon Norge var veldig positive til at vi ønsket å starte med foredling, og det fantes støtte til det også. Vi fikk først støtte til ideavklaring. Her satte jeg i sammen en prosjektgruppe som avklarte både produkt, marked økonomi og bygg. Dette var en veldig nyttig prosess og vi landet på at prosjektet var så lovende at vi hadde lyst å gå videre. Jeg var selv prosjektleder og prosessen var delt inn i følgende kategorier:
Her var Heidi Netland Berge med fra start. Vi avklarte hvilke produkt vi skulle jobbe med og oppsøkte ulike segment i markedet for å avklare interessen og mulighetene som lå der. Vi opplevde mye konstruktiv tilbakemelding og veldig mye positivitet til prosjektet.
Tidligere yster Albert Muilwijk prosjekterte ysteriet og løsningene rundt. Geir Birkeland, Fjøssystemer har tegnet bygget. Alle entreprenører har vært kjempepositive. De fikk en stram tidsplan, og den klarte de holde. Jon var byggeleder. Tømrer, sønn og svigersønn Jonas og Espen sto for mye av dugnaden.
Entreprenørene er alle lokale aktører.
- Øen&Haugstad – betong
- Hå-element – element
- Elektrofag Jæren – elektrisk installasjon
- ET-Bygg – bygg
- AB Rør – rørarbeid
- Fjøssystemer – leveranse av ysteutstyr
Å planlegge innhold og utforming av en butikk har ingen av oss gjort før. Til utformngen fikk vi hjelp av Randi på Cave&Cube.
Fargevalgene tok hun utgangspunkt i et bilde som betyr mye for oss. Starten på melkeproduksjonen ligger i grasproduksjonen. Det er like nerveprirrende hvert år om vi klarer å få til et godt grovfor og også om vi klarer å få høste det når det er klart. Været er ikke alltid med oss der. Bildet Randi fant var tatt marka i et øyeblikk graset ligger klar til snitting og vi vet at kvaliteten er god og vi kommer til å rekke å få det inn før regnet kommer. Blidet brukte hun til å lage en fargepalett som vi har brukt som utgangspunkt i fargene i ysteriet og butikken.
Ken Bakke fra Playdesign gjorde solid inntrykk på en lokalmatkonferanse i Lund. Han synliggjorde på en fin måte hvordan de jobber med nye kunder og hvordan vi må tenke for å nå fram i markedet. Det ble derfor naturlig å kontakte dem for hjelp til dette arbeidet. De har hjulpet med både identitet, markedsstrategi og profil.
Som bonde og rugeeggprodusent er jeg godt vant med å forholde meg til både regelverk og dokumentasjon. Men innen ysting og næringsmiddelindustri er det en helt annen måte å jobbe på. Dette var helt nytt for meg. Gjennom HACCP skal vi selv identifisere farene som kan oppstå underveis og synliggjøre hva vi skal gjøre for å unngå disse. Som medlem i Norsk Gardsost fikk jeg god hjelp på veien. Jeg fikk også god hjelp fra Mattilsynet. De var veldig positive til prosjektet og veldig hjelpsomme både i utformingen av plantegningene og i veien mot godkjennelse for produksjon.
Kurset på Jevnaker var veldig inspirerende og lærerikt. Det avdekket også hvor lite vi kunne og hvor hardt vi måtte jobbe for å lære dette. Jeg har lest mye om ysting og øvd mye på kjøkkenbenken. Underveis har vi hatt hjelp av mentor Veslemøy Olavsbråten.
Vi fikk også plass på ystekurs i Aurland. Veldig lærerikt og vi ble også kjent med ystespirer fra andre deler av landet.
Prosessen ledet til ferdig produkt. Første ysting hadde vi den 12.11.2019.
Ordfører i Hå kommune, Jonas Skrettingland åpnet ysteriet den 14.12.2019.
Ordfører Jonas Skrettingland Klipper snora. Her sammen med vår egen Trym og Jan Ove Dybing i Fjøssystemer.
Folkene bak produktene
Ystepikene er dannet med utspring i en familiegard som driver med melk, kjøtt, rugeegg og litt potet. Ysteriet og gardsutsalget ble bygget i 2019.
Her ser vi Trym – lillegutt som har som sommerjobb å hente inn kyrne som har «glemt» å gå inn å melke seg.
Jon – Bonden
Utdannet svakstrømsmontør. Overtok hjemmegarden i 2002. Ansvar for grovfor, melk og kjøttproduksjonen. Leverer melk til Ystepikene gjennom Lokalforedlingskvote.
Her er Jon på vei hjem fra kvigebeite med en nyfødt kalv.
Siri – Hønemor
Har jobbet som salgs og markedskonsulent. Bonde siden 2002. Ansvar for rugeegproduksjon og ysteri.
Her med høner og haner i hønshuset.
Ystepikene
Siri og to døtre, Ingfrid og Gøril. Ansatte, Siri, Jorunn, Elise Marie, Elin og Mari-Anne. I tillegg har vi noen ekstrahjelper. Ystesyster og styremedlem Ane.
Melkemennene
Jon og odelsgutten Jonas.
Far og sønn.