Jærsk Havsletteost
Jærsk Havsletteost – En stemningsfull ost som skal smeltes i ovn og spises med brød eller potet. Navnet er inspirert av Jæren, Norges største lavslette, og Jærhavet.
Saltråket fra havet preger både melk og kjøtt. Kyrne fores med gras fra slettene og de beiter her om sommeren. Jordsmonnet er forholdsvis tungt og rikt på mineraler.
Rullet i tare
Osten som er tilsatt melkesopp og kvitmuggkultur, blir vaska under modning og deretter rulla i håndsanka tare fra Mong. Den modnes så videre før den blir pakka i tre-eske. Taren er det jentene i Fiskby-K som sanker og tørker før vi får den.
Stemningsost – Tilberedning
Osten er laget for god stemning rundt både bord og bål. Sommer som vinter. Dersom du ønsker å varme den på bål, kan du pakke den i to-tre lag med aluminiumsfolie og ha den på indirekte varme.
Ved oppvarming er det uansett lurt å lage et snitt på kryss i ostens overflate for å få varmen jevnt nedover i osten. Se forøvrig på pakken om det er en ung eller godt moden ost. Til yngre den er, til mer varsomt skal den varmes. Uansett, er det lurt å temperere den i romtemperatur først.
Tilbehør velger du selv. Vi anbefaler pretzels eller et godt brød, spekemat og kanskje asparges og sylta rødløk. Andre bruker valnøtter og honning. Se gjerne nedenfor på siden her for oppskrifter med Havslette.
Vel bekomme!
Utsalgssteder
Denne osten i Ystebutikken og flere og flere dagligvarebutikker.
eget innlegg