En engasjert Landbruks- og matminister i ysteri og fjøs

Landbruks- og matminister Sandra Borch gjestet Ystepikene i forkant av det årlige Varhaugmøtet. Med i følge var også Landbruksdirektør Geir Skadberg, lokale politikere fra regjeringspartiene og representanter fra departementet.
Det var en engasjert minister som kom og som var interessert i både ysteri og gårdsdrift.
Vi ga et innblikk i historien til gården, Ystepikene, produksjonen vår og hadde en liten tur innom i fjøset.
Ystepike Jorunn hadde forberedt et ostefat med norsk ost, både egne oster og andre lokale skatter. Både dette og en oppvarmet Havsletteost som nylig fikk Spesialitetsmerket falt i smak.

Gode verktøy for tett oppfølging av melk og ku

Jon viste hvordan teknologien utnyttes til fulle i robotfjøset. Kuas aktivitet blir logget, og røkter, i dette tilfelle Jon, fanger raskt opp om noe ikke er som det skal være.
Endring i jurhelse oppdages tidlig, og små justeringer på utmelking kan rette opp i det før det blir sykdom.
Avl, laktasjon, ytelse, melkekvalitet følges nøye. Dyra går fritt i løsdriftfjøset og de har egen velferdavdeling.

Familiebruk - fire innganger

Vi i den eldre garde fikk satt våre perspektiv på hvor vi er etter drøye 20 års drift. Nye innganger som teknologi, sol og vindkraft på gården ble også diskutert.
Gjestene fikk også treffe den yngre garde. De tre eldste i flokken har alle hver sin inngang til framtiden i norsk landbruk. Ingfrid og samboer Espen, har takket nei til familiegarden hans på Hårr, Gøril og ektemann Roy har drevet gård i 6 år, og odelsgutt Jonas er i fasen der han utdanner seg innen landbruksfag og skal bestemme seg hva han skal velge på sikt.

Matkorn i Rogaland

Jærsk Haustkveite er blitt godt mottat i bakemiljøene i Rogland. God bakekvalitet fremheves i tilbakemeldingene.
Det er et produkt med politisk bakteppe. Det har vært med å synliggjøre manglede beredskap på matkorn i Rogaland, noe NRK også har omtalt.
Ett kilo ble med ministeren hjem og hun gledet seg til å bake med det. Aner vi en vilje til å vurdere situasjonen med matkornproduksjon i Rogaland også?