Ystepikene på Grüene Woche for første gang

To turer til Grüene Woche

Ystepikene vant Bedriftsutvklingsprisen i Rogaland i 2022 og ble videre  nominert til den nasjonale prisen som skulle deles ut under Grüene Woche i Berlin.

Prisutdeling

Turen ble organisert av Innovasjon Norge og Siri, Jon, Gøril og Ingfrid reiste onsdag 18. januar for å representere Ystepikene. Prisen ble delt ut i forbindelse med en pressekonferanse på den Nordiske Ambassaden. Her hadde Daglig leder for Innovasjon Norge, Håkon Haugli et innlegg før Nina Sundqvist fra stiftelsen norsk mat og Sandra Borch snakket om beskyttet geografisk betegnelse.
Vi fikk også høre litt om det Norske Sidereeventyret, og den utviklingen som har skjedd i Hardanger etter at det ble åpnet opp for salg av sider på norske gårder. Deretter skulle Landbruks- og matminister Sandra Borch dele ut Bedriftsutviklingsprisen. Alle var spente! Rogaland var godt representert med en egen delegasjon, og vi syns det var veldig kjekt at de kom for å heie på oss. Det ble den Sorte Havre som gikk av med seieren. Gratulerer!

Vi som ikke vant ble hedret for vår deltakelse og fikk diplom og en stor flott blomsterbukett. For oss er det en seier å være nominert og dermed topp 3 på landsbasis.

På kvelden var vi på en felles middag for alle de tre finalistene. Her ble det taler, god mat og god stemning. Middagen var sammen med representanter fra Innovasjon Norge og Statssekretær Wenche Westberg.

Fredagen var vi med på åpningen av den norske standen.  Her ble det delt ut Spesialitetmerke til 3 produkter, ett av dem var Jærsk Havlsetteost fra Ystepikene. Ystemor ble i den anledning intervjuet av TV2 og innslaget ble sendt på Gode Nyheter. Vi har skrevet om det her.
Vi tilbrakte dagen på messen og fikk sett litt på noen av de andre standene. Messeområdet er enormt så vi ble veldig imponert over omfanget. På den norske restauranten hadde vi en knallgod lunsj satt sammen av norsk ost, spekemat, reker og mye godt tilbehør.

Ambassaden

Mottakelse på Nordiske Ambassaden på fredag kveld, var det rigget med rød løper når vi kom. Siri og Jon mottok konfekt, heder og ære for topp 3 nominasjonen til BU- prisen. Sandra Borch delte ut og sa hun var spent på utviklingen fremover. Det var Fursetgruppen med Petter Wahl Sekne i spissen som stod for maten. Vi fikk servert en herlig buffet bestående av kun norske råvarer!

I løpet av kvelden fikk vi snakket med andre som deltok i delegasjonen til Sandra Borch. Blant annet traff vi på Malin fra Eide Handel som har ost fra oss i sitt sortiment helt oppe i Tromsø.

Lørdag var det klar for hjemreise. Det var kun midlertidig for Ystemor, hun dro ned igjen tirsdag 24. januar for å jobbe på den norske standen.

Ystepikene på stand

Allerede i 2021 ble vi invitert av Statsforvalteren i Rogaland til å representere Fjord Norge på Grüne Woche i 2022 men messen ble ikke noe av på grunn av coronarestriksjoner.

Nå i januar 2023 ble messen avholdt og vi hadde gledet oss lenge til å delta. Ost fra Ystepikene hadde flere innganger til den norske standen, flere av ostene våre var for salg i disken og den ble brukt i smaksprøver.
Restauranten på standen som drives av Fursetgruppen, hadde også ost fra Ystepikene.
Ystemor Siri Lea og rådgiver Heidi Netland Berge var Ystepikene sine representanter denne gangen, og jobbet på standen med tilberedning av mat og salg av smaksprøvene. Temaet for den norske standen skulle være norsk ost og sider med godt tilbehør.
Ystepikene stilte med Jærsk Havsletteost, Jærsk Kvitskimmel, Jærsk Kremost og Trippel Jærsk.
Sebastian fra Smaken av Ryfylke var en tryllekunstner med råvarene, og vi fikk servere mange spennende retter til gjestene som kom.
Dette var veldig kjekk opplevelse med mye spennende påfyll, nye bekjentskap og spennende kontakter.