Oste VM - 2023 i Trondheim

Det nærmer seg Oste-VM 2023 som skal arrangeres i Trondheim i år, 26. – 28. oktober. Ystepikene gleder seg til å delta på stand, smake på oster fra hele verden og møte folk fra andre ysterier. Vi har også meldt på ost i konkurransen.

Oste-VM blir arrangert i forskjellige land hvert år, i fjor var det i Wales, men i år er det Norge og Trondheim sin tur. Det er veldig stas for oste-Norge at et så stort arrangement igjen skal arrangeres i Norge. I 2018 ble Oste-VM arrangert i Bergen, da ble det en norsk vinner: Fanaost fra Ostegården. Andreplassen var også fra Norge, det var en norsk brunost fra Stordalen Gardsbruk.

Ostekonkurranse og festival

Oste-VM er både en konkurranse hvor ostene blir vurdert og rangert etter gull, sølv og bronse + supergull, men også en festival med opplegg for store og små osteinteresserte. Selve konkurransen og festivalen avholdes i Trondheim Spektrum.

Opplegg i Trondheim sentrum

Det blir også opplegg i Trondheim sentrum i dagene rundt Oste-VM. Restauranter i sentrum kommer til å ha opplegg med ost i fokus, Norsk Gardsost har en fotoutstilling om norsk seterkultur som skal vises i Trondheim sentrum før den flyttes til Spektrum under Oste-VM.

Stand sammen med Norsk Gardsost

Under Oste-VM vil Ystepikene ha en egen stand sammen med andre medlemmer fra Norsk Gardsost. Her selger vi ost og deler ut smaksprøver. Ystepikene synes det er stas å få være med på å vise frem mangfoldet av norsk ost på dette standområdet.

Oluf Lorentzen – vår nye distributør vil også være på plass med smaksprøver av oster fra deres kolleksjon, blant annet våre oster. Vi vil derfor være representert her også.

4500 oster blir vurdert

Selve konkurransen avholdes fredag 27.10. Da blir over 4500 oster vurdert av 250 dommere fra inn- og utland. De jobber i team på 3 som har hvert sitt bord de bedømmer, de skal velge hvilke oster som får gull, sølv og bronse, flere oster kan få samme rangering. Ostene bedømmes ut fra egenskaper som utseende, konsistens, smak, lukt.

Supergull og semifinale

En ost fra hvert bord som får supergull og dermed går videre til semifinalen. Semifinalen består av omtrent hundre oster som skal vurderes, det er 16 dommere som skal velge en ost hver å ta med seg til superfinalen. Under superfinalen smaker dommerne på ostene live på scenen og skal sammen drøfte og vurdere hvilken ost som blir vinneren av årets Oste-VM. Kjempespennende!

Tidligere bra resultat for norske oster

Norske oster har gjort det svært godt de siste årene, blandt annet har både Kraftkar fra Tingvollost og Fanaost vunnet årets ost. Kraftkar fra Tingvollost er regjerende beste ost gjennom tidene. På siden her finner man oversikt over norske oster som har supergull. Man kan kjøpe billetter til superfinalen, eller så kan man se det streamet på WCA TV. Regner med at det kommer en link på denne nettsiden her.

Oste-VM blir arrangert av britiske Guild of Fine food, Hanen, Oi! Trøndersk mat og drikke og Norsk Gardsost.

Jærsk Bedaost tørka tomat

Ystepikene sin Jærsk Bedaost med tørka tomat har supergull fra Oste-NM 21.

 

Her er oppskrifter med osten:

Tomatsalat med Jærsk Bedaost tomat

Tiktokinspirert pasta

Les mer om ostene våre