Jærsk Havsletteost på kampanje i MENY

Jærsk Havsletteost som er inspirert av klassikeren Mont d’Or er med i det gode selskap.

Stemningsosten vår, og som også er blitt signaturosten vår, er fast sortiment i alle landets MENY butikker.

I hele uke 48 er den i tillegg på kampanje sammen med nettopp Mont d’Or og Granstubben som er samme type ost. Sistnevnte er fra selveste Gangstad ysteri som vant VM i ost i år med Nidelven blå.
Vi er overveldet over at Jærsk Havsletteost blir regnet med i sammenheng med klassikeren Mont d´Or og anerkjente Granstubben.

Tilbudet på Jærsk Havsletteost gjelder i alle landets MENY butikker. Dette betyr at du kan ta med deg hjem en bit av denne deilige osten uansett hvor i landet du er.

Stemningsosten

Jærsk Havsletteost er god stemning både å tilberede og spise. Den varmes i ovn eller på bål og nytes med godt tilbehør.

Varming i ovn:
  • Temperer osten godt i forkant
  • Varm ovnen til 165 grader – lavere dersom den er ung
  • Skjær ruter i osten, dette gjør at varmen fordeler seg mer nedi
  • Stek osten i ca 30 minutter
  • Sjekk osten underveis
  • Server med godt tilbehør
Varming på bål:
  • Pakk osten godt inn i folie – to lag
  • La osten ligge i romtemperatur en god stund før varming
  • Varm osten over en rist eller på en stein ved bålet
  • Enkel servering kan være en pose potetgull eller brød til å dyppe i osten

Under finner du en mer detaljert fremgangsmåte for hvordan du tilbereder Jærsk Havsletteost og en oppskrift på en middagsform med Jærsk Havsletteost.

Jærsk HavslettekveldMiddagsform med Jærsk Havsletteost

Prisbelønt

Jærsk Havsletteost fikk nylig bronse i VM-i ost. Dette sammen med Spesialitetsmerket den fikk tidligere i år har gitt oss en gledelig bekreftelse på at det kan være vel verdt å skape et stemningsfullt måltid rundt denne osten.

Historien til Jærsk Havsletteost

I Ystepikenes spede start, allerede på idéavklarinngsstadiet via Innovasjon Norge, ble Ystemor Siri utfordret på å utvikle en norsk variant av Mont d´Or. Hun visste ikke så mye om denne osten annet enn at det var en ost som skal smeltes. Hun gjorde litt reasearch og fant ut at det er en ost som produseres i Jurafjella, Nord for Alpene. Osten produseres vintertid på kurasene Montbéliarde eller Simmental som skal fores med høy. Navnet betyr gullfjell og osten blir modnet med en krans av bark rundt for å sette ekstra smak.

Jæren – ingen fjell og lite gull

Med kyr av Norsk Rødt Fe i fjøset og raigras med innslag av Timotei på forbrettet, var det ikke mye som stemte innsatsfaktorene i inspirasjons-osten. Vi har heller ingen fjell og melkemannen Jon har sjekket flere ganger i marka om det er gull der, så det var utelukket. MEN Jæren er Norges største lavslette og vi har lang kystlinje. Navnet kom til etter litt ordspill, og da var Jon rask med innspill om at vi må bytte ut barken rundt med tare.
Derfor er Jærsk Havsletteost rullet i håndsanka knust tare fra Mong.

Vaska skorpe – rulla i knust tare

Osten er tilsatt både Kvitmugg og melkesopp og modnes på 10-12 grader. Underveis vasker vi skorpen for hånd og rett før pakking rulles osten i knust tare fra jentene i Fiskby-K.
Etter pakking modnes den videre og kvitmuggen vokser over taren igjen. Dette gir en unik smak på osten, med innslag av hav og salt.